You are here: Jan Straus
Back to: Home page
General: Contact

I am looking for:

Jan Straus

Jan Straus (°1991) – Op 8-jarige leeftijd startte Jan met muzieklessen aan de AMWD Mortsel. Tussen 2000 en 2014 volgde hij piano bij Sonja Wellens, Jean-Paul Vanden Driessche en Els Vander Koelen.
In 2005 behaalde hij grote onderscheiding op de eerste editie van het Steinway Piano Concours in Antwerpen.
Van 2006 tot 2009 vormde Jan een duo met accordeonist Bram Van Weverberg. Samen brachten ze eigen arrangementen van klassieke en moderne muziek.

Van 2006 tot 2013 volgde Jan compositie bij Stefan Van Puymbroeck. Hij componeert zelf klassieke muziek en voltooide reeds verscheidene pianosolowerken, kamermuziek en werken voor groter ensemble. Daarnaast werkt hij aan een eerste pianoconcerto.
In 2010 won hij een nominatie voor de uitvoering van zijn werk Pluie en Avril door het HERMESensemble in deSingel.

De Rhapsody in Blue van George Gershwin is één van Jans favoriete werken.
In 2011 koos hij de Rhapsody als eindproject van zijn hogere graad aan de AMWD Mortsel en trad hij als eerste keer als solist naar voor in dit swingende werk in een eigen arrangement voor piano en groot klarinetensemble Clarimo, onder leiding van Hendrik Stinders en Nestor Janssens.
In 2016 voerde Jan de Rhapsody opnieuw uit, met het Harmonieorkest De Nachtegaal uit Ranst onder leiding van Jaume Santonja.

Sinds 2015 is Jan actief als repetitor en pianist bij het Lierse musicalgezelschap Wysiwyg (Company, 2015; De Drie Biggetjes, 2016) en Blackbox Theaterproducties (Een leven zonder jou, 2016).

Na het afronden van zijn studies als luchtvaartingenieur aan de VUB in 2014 werkte hij twee jaar bij Noordzee Helikopters Vlaanderen in Oostende. Sinds december 2016 verblijft Jan in Zweden voor de opleiding tot luchtverkeersleider bij Belgocontrol.

In zijn vrije tijd combineert Jan graag zijn passie voor reizen met landschaps- en natuurfotografie. Op deze reizen vindt hij vaak inspiratie voor het maken van nieuwe composities.